chocolade soesjes

Chocolade soezen – Bossche bol

Het verschil tussen een Bossche bol en een Moorkop is de luchtigheid van het soesje. Bij een Bossche bol heb je eigenlijk alleen een buitenlaag deeg en de binnenkant is helemaal open. Dit zorgt ervoor dat een Bossche bol heel goed te vullen is! Onze soezen zijn ook heel luchtig, daarom noem ik het voor het gemak maar een Bossche bol.

Soesjes

Dit was de eerste challenge voor dit jaar. Ik had het nog nooit eerder gemaakt, dus was benieuwd naar de uitkomst. Ondertussen had ik al wat tips gekregen van mensen die al aan de challenge waren begonnen dus die kon ik mooi meteen toepassen!

Slagroom

Ik ben geen fan van slagroom, je maakt mij ook echt niet blij met een slagroomtaart. Vandaar dat ik hier wat creme fraiche door mijn slagroom heb gedaan voor een lichtzuur tintje. Ik was er helemaal weg van! Bart vond het juist minder. De creme fraiche is dus optioneel maar ik raad je zeker aan het wel te proberen.

Slagroom soesjes

Slagroom soesjes met een slagroom/creme fraiche vulling
Bereidingstijd20 min
Totale tijd3 uur
Porties: 8

Benodigdheden

  • spuitzak

Ingrediënten

  • 75 gram bloem
  • 60 gram boter
  • 100 ml water
  • 3 eieren
  • snuf zout
  • 500 ml slagroom
  • 1 el vanille essence
  • 60 gram suiker
  • 100 gram creme fraiche
  • 200 gram pure chocolade

Instructies

  • Verwarm de oven op 200 graden.
  • Smelt de boter samen met het water en een snuf zout in een steelpan. Voeg dan het bloem toe en roer door zodat er geen klonten in zitten. Je beslag is nu dikker en komt van de rand van je steelpan af.
  • Haal van het vuur af en roer één voor één de eieren erdoorheen totdat dit goed in het beslag is opgenomen.
  • Bekleed een bakplaat met pakpapier en verdeel het beslag met twee lepels in 8 gelijke hoopjes. Laat genoeg ruimte naast elke soes vrij want ze gaan nog rijzen in de oven.
  • Bak ze 25 minuten af, zet de oven uit en laat ze in de oven afkoelen. Dit is heel belangrijk, als je ze direct uit te oven haalt storten ze in vanwege het abrupte temperatuurverschil.
  • Klop 450 ml slagroom met de suiker op totdat het lobbig is. Voeg de creme fraiche en vanille essence toe en klop verder op totdat het stijf is. Giet dit mengsel in een spuitzak en laat even opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de overige 50 ml slagroom in een steelpannetje en voeg de chocolade toe. Roer door totdat de choco gesmolten is en zet apart.
  • Wanneer de soezen zijn afgekoeld kan je ze vullen met je slagroom mengsel. Steek de spuitzak in de zijkant van je soes en spuit er net zoveel slagroom in totdat je weerstand voelt. Dan zit de soes goed vol.
  • Dip de bovenkant in de gesmolten chocolade en laat even uitharden in de koelkast.
  • Serveer wanneer de chocolade is uitgehard.
0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch