Een tijdje terug was ik op een festival waar ze bara’s met pittige kip verkochten. Het was al een tijdje terug dat ik dat op had en de naturel versie vind ik wel oke, maar met kip…fantastisch.

Het lijkt misschien veel werk, maar het valt wel mee moet ik zeggen.

Bara

Voor in het deeg heb ik spliterwten gebruikt, je weet wel..dezelfde als voor erwtensoep. Deze heb ik overnacht laten weken en dan blend je met wat water en veel kruiden en dan voeg je dit toe aan het deeg. De bara zelf moet je vervolgens frituren.

Pittige kip

Voor de kip heb ik eerst een kruidenpasta gemaakt, hier heb ik de kip in gebakken en dat heb ik met een scheut water laten sudderen totdat de kip uit elkaar viel. Hemels.

bara met pittige kip

Masala

In dit recept gebruik ik veel masala, dit is geen kerriepoeder en ook geen garam masala. Je moet dit spul hebben.

bara met pittige kip
Pin recept
Recept afdrukken
Laat je review achter!

Bara met pittige kip

Bara met pittige kip
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd2 uur
Porties: 4

Ingrediënten

Voor de bara

  • 100 gram spliterwten 24 uur geweekt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 1 tl komijn
  • 1 tl zout
  • 1 tl masala
  • 270 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 ml water
  • 4 gram gedroogde gist
  • handje spinazie, fijngesneden
  • zonnebloemolie om in te frituren

voor de kip

  • 4 kipfilets
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 rode chiliepepers
  • 1 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 1/2 tl zout
  • 1 el masala
  • beetje olie
  • scheut water

Verder

  • sambal en koriander

Instructies

  • Blend de spliterwten samen met de knoflook, chili, komijn, zout en masala tot een egale puree. Je kunt eventueel iets van de 200 ml water toevoegen (maar niet alles, we hebben water nodig om de gist in op te lossen).
  • Meng het gist met de water, voeg dit aan de zelfrijzend bakmeel toe. Voeg ook bovenstaande puree en de spinazie toe en kneed tot je een egaal deeg hebt. Het is redelijk plakkerig dus je kunt dit het beste in een keukenmachine doen. Dek af en laat 1 a 2 uur rijzen, totdat verdubbeld in formaat.
  • Voor de kip, pureer de tomatenpuree samen met de ui, knoflook, chilipepers, komijn, koriander, zout en masala. Verhit een beetje olie in een sudderpan, voet hier je kruidenpasta aan toe en bak even kort aan. Voeg dan de kip toe. Wanneer de kip aan de buitenkant gebakken is, voeg dan een scheut water toe. Laat dit met deksel een uurtje pruttelen, totdat de kip uit elkaar valt. Is het nog te vochtig, laat dan zonder deksel inkoken. Te droog? Voeg wat water toe.
  • Verhit een pan met ruim zonnebloemolie (of frituurpan) tot 180 graden. Pak porties van 120 gram deeg en maak daar bolletjes van. Druk dan plat, zoals een pitabroodje en frituur totdat de bara aan beiden kanten donkerbruin is en gaar van binnen. De bara puft heel erg op tijdens het bakken dus dan krijg je een mooi broodje.
  • Laat uitlekken op wat keukenpapier (wanneer de bara net uit de frituur komt is de buitenkant hard, maar dat wordt al snel zacht) en dien dan op met de kip, sambal en koriander.