Een tijdje terug was ik op een festival waar ze bara’s met pittige kip verkochten. Het was al een tijdje terug dat ik dat op had en de naturel versie vind ik wel oke, maar met kip…fantastisch.
Het lijkt misschien veel werk, maar het valt wel mee moet ik zeggen.
Bara
Voor in het deeg heb ik spliterwten gebruikt, je weet wel..dezelfde als voor erwtensoep. Deze heb ik overnacht laten weken en dan blend je met wat water en veel kruiden en dan voeg je dit toe aan het deeg. De bara zelf moet je vervolgens frituren.
Pittige kip
Voor de kip heb ik eerst een kruidenpasta gemaakt, hier heb ik de kip in gebakken en dat heb ik met een scheut water laten sudderen totdat de kip uit elkaar viel. Hemels.
Masala
In dit recept gebruik ik veel masala, dit is geen kerriepoeder en ook geen garam masala. Je moet dit spul hebben.
Bara met pittige kip
Ingrediënten
Voor de bara
- 100 gram spliterwten 24 uur geweekt
- 2 tenen knoflook
- 1 rode chilipeper
- 1 tl komijn
- 1 tl zout
- 1 tl masala
- 270 gram zelfrijzend bakmeel
- 200 ml water
- 4 gram gedroogde gist
- handje spinazie, fijngesneden
- zonnebloemolie om in te frituren
voor de kip
- 4 kipfilets
- 1 el tomatenpuree
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 rode chiliepepers
- 1 tl komijn
- 1 tl koriander
- 1/2 tl zout
- 1 el masala
- beetje olie
- scheut water
Verder
- sambal en koriander
Instructies
- Blend de spliterwten samen met de knoflook, chili, komijn, zout en masala tot een egale puree. Je kunt eventueel iets van de 200 ml water toevoegen (maar niet alles, we hebben water nodig om de gist in op te lossen).
- Meng het gist met de water, voeg dit aan de zelfrijzend bakmeel toe. Voeg ook bovenstaande puree en de spinazie toe en kneed tot je een egaal deeg hebt. Het is redelijk plakkerig dus je kunt dit het beste in een keukenmachine doen. Dek af en laat 1 a 2 uur rijzen, totdat verdubbeld in formaat.
- Voor de kip, pureer de tomatenpuree samen met de ui, knoflook, chilipepers, komijn, koriander, zout en masala. Verhit een beetje olie in een sudderpan, voet hier je kruidenpasta aan toe en bak even kort aan. Voeg dan de kip toe. Wanneer de kip aan de buitenkant gebakken is, voeg dan een scheut water toe. Laat dit met deksel een uurtje pruttelen, totdat de kip uit elkaar valt. Is het nog te vochtig, laat dan zonder deksel inkoken. Te droog? Voeg wat water toe.
- Verhit een pan met ruim zonnebloemolie (of frituurpan) tot 180 graden. Pak porties van 120 gram deeg en maak daar bolletjes van. Druk dan plat, zoals een pitabroodje en frituur totdat de bara aan beiden kanten donkerbruin is en gaar van binnen. De bara puft heel erg op tijdens het bakken dus dan krijg je een mooi broodje.
- Laat uitlekken op wat keukenpapier (wanneer de bara net uit de frituur komt is de buitenkant hard, maar dat wordt al snel zacht) en dien dan op met de kip, sambal en koriander.
Miguel zegt:
Hoi Claudia,
Na het bereiden van de Bara kom ik na twee uur achter dat het deeg totaal niet is gaan rijzen? Het is nog steeds een plakkerig substantie wat zeker niet is verdubbeld.
Hoe is dat nu mogelijk?
Uiteraard alles volgens het lijstje gedaan.
Groet,
Miguel
foodfromclaudnine zegt:
Hi Miguel, misschien is het te koud in huis? Wat je kunt doen is de open 10 minuten op 50 graden zetten, dan uit en het deeg daarin 30 minuten laten rijzen. Hopelijk helpt dat!
Miguel zegt:
Gaan we voor de volgende keer doen, Thanks!
Adios,
Miguel
Diana zegt:
Ik heb de bara’ s gemaakt volgens het recept. Het deeg was prachtig gerezen maar te slap om er balletjes van te maken. Ik heb het recept gecheckt tot vervelends toe maar ik kon niet ontdekken wat er fout ia gegaan. Heb jij enig idee hoe het zou kunnen komen?
foodfromclaudnine zegt:
Hoi Diana,
Heb je het deeg genoeg gekneed? Het deeg blijft wat plakkerig, maar kneden tot je een soepel deeg hebt is een teken dat de gluten goed ontwikkeld zijn en is daarom dan niet zo slap meer.
gr,
Claudia
Frank zegt:
Hallo ! Het was heerlijk ! Echter was het deeg bij mij ook veel te slap. Het leek meer beslag. Heb het met een ijjlepel in de frituur gegoten. Was heerlijk maar lijkt niet de bedoeling lijkt me . Leken qua figuur ook meer op oliebollen. Ik heb de machine heel lang laten kneden maar werd niet beter .
Stanley Sam-Sin zegt:
Als je balletjes maakt maakt je handen eerst nat of wrijf het in met olie zidat de deeg niet in je handpalm blijft plakken..ik maak mijn deeg niet te nat dat schilt ..s6