Bagels

(sesam) bagels

Bagels, ik ben er dol op! Sowieso alles dat met brood te maken heeft, maar bagels hebben zo’n lekkere krokante bovenlaag en het brood is lekker chewy.

Broodmeel

Alle soorten brood zijn het lekkerst met broodmeel. Wat is broodmeel? Dat is niets meer dan patentbloem. Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, daardoor is het geschikt voor het bakken van (luchtig) brood. Ik gebruik eigenlijk standaard patentbloem.

Bagels

Waterbad

Wat ik ook heb geleerd is dat je ze eerst een waterbad moeten hebben gekookt voordat je ze in de oven doet. Je mengt water met wat honing en kookt ze hier 2 minuten in, 1 minuut per kant. Dit zorgt dan weer voor de krokante buitenlaag.

Bereidingstijd

Je hebt dit helaas niet even snel gemaakt. Je deeg moet namelijk nog een uur rijzen, dan het deeg vormen, een waterbad en dan in de oven. Al met al ben je zo’n 2 uur bezig, waarvan dus 1 uur rijstijd. Vond ik eigenlijk nog wel meevallen, het resultaat is deze tijd echt waard!

8 bagels

Met dit recept kan je 8 bagels maken. Kan je ze niet alle 8 op, vries ze na het bakken en afkoelen dan in. Sowieso vind ik bagels getoast heel erg lekker dus als de structuur van de bagel na het ontdooien wat minder wordt merk je daar na het toasten niets meer van.

Topping

Ik heb hier gekozen voor sesambagels, maar je kan elke topping kiezen die je wil. Maanzaad vind ik ook erg lekker, maar je kan ook zaden en pitten erop doen.

Bagels

Bagels
Bereidingstijd30 min
Totale tijd2 uur
Porties: 8

Ingrediënten

  • 360 ml water, lauwwarm
  • 7 gram actieve droge gist
  • 500 gram patentbloem
  • 1 el bruine suiker
  • 2 tl zout
  • 60 gram sesamzaad
  • beetje olijfolie
  • 3 el honing

Instructies

  • Meng het water met de gist, klop met een vork door en laat 5 minuten staan totdat het een beetje begint te schuimen.
  • Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg hier je water/gist aan toe en kneed door totdat je een elastisch deeg hebt. Je kan dit testen door een randje van het deeg uit te rekken. Als het zo dun wordt dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt is het goed. Scheurt je deeg snel, dan moet je langer doorkneden want dan zijn de gluten nog niet genoeg geactiveerd.
  • Vet een kom in met de olijfolie en leg hier je deeg in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat een uur rijzen totdat je deeg verdubbeld is in formaat.
  • Kneed je deeg dan even door zodat alle lucht eruit is en verdeel het in 8 gelijke porties. Ik heb het totale deeg gewogen, was bij mij iets meer dan 800 gram, en toen porties van iets meer dan 100 gram afgewogen.
  • Rol van elke portie een mooie bal en maak dan met een vinger een gat in het midden. Rek het gat ietsjes uit om een mooie bagelvorm te maken. Leg dan op een bakplaat met bakpapier (strooi wat bloem op het bakpapier om ervoor te zorgen dat het deeg niet blijft plakken).
  • Als alle bagels gevormd zijn dek ze dan af met een vochtige theedoek terwijl wij ons waterbad gaan maken. Zet ook een ruime kom met daarin de sesamzaadjes klaar.
  • Breng een pan met ruim water en de honing aan de kook. Breng het gas dan terug zodat het water tegen de kook aanblijft maar niet enorm aan het borrelen is.
  • Kook de bagels aan beide kanten voor 1 minuut. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te dobberen, dus kook als nodig ze één voor één. Dip ze na het koken direct met de bovenkant in de sesamzaadjes. Leg daarna terug op de bakplaat.
  • Verwarm in de tussentijd de oven voor op 220 graden en bak je bagels in 20-25 minuten af. Ze moeten mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze opdient.
0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch