bagels met sesam

(sesam) bagels

Porties: 8

Actieve kooktijd: 30 minuten

Totale bereidingstijd: 2 uur


Bagels, ik ben er dol op! Sowieso alles dat met brood te maken heeft, maar bagels hebben zo’n lekkere krokante bovenlaag en het brood is lekker chewy.

Broodmeel

officieel hoor je bagels te maken met broodmeel, dit bevat meer proteine wat ervoor zorgt dat de bagels extra chewy worden. Eerlijk gezegd, ik kon het in de supermarkt niet vinden dus ik heb mijn bagels met gewoon meel gemaakt en deze waren al super! Broodmeel is ook nog eens een stuk duurder dan gewoon meel, dus ik begin er maar niet aan. Kan me echt moeilijk voorstellen dat ze met broodmeel nog lekkerder worden dan nu.

Waterbad

Wat ik ook heb geleerd is dat bagels eerst een waterbad moeten hebben voordat je ze in de oven doet. Je mengt water met wat honing en kookt ze hier 2 minuten in, 1 minuut per kant. Dit zorgt dan weer voor de krokante buitenlaag.

Bereidingstijd

Bagels heb je niet even snel gemaakt. Je deeg moet namelijk nog een uur rijzen, dan het deeg vormen, een waterbad en dan in de oven. Al met al ben je zo’n 2 uur bezig, waarvan dus 1 uur rijstijd. Vond ik eigenlijk nog wel meevallen, het resultaat is deze tijd echt waard!

8 bagels

Met dit recept kan je 8 bagels maken. Kan je niet 8 bagels op, vries ze na het bakken en afkoelen dan in. Sowieso vind ik bagels getoast heel erg lekker dus als de structuur van de bagel na het ontdooien wat minder wordt merk je daar na het toasten niets meer van.

Topping

Ik heb hier gekozen voor sesambagels, maar je kan elke topping kiezen die je wil. Maanzaad vind ik ook erg lekker, maar je kan ook zaden en pitten erop doen.

Ingrediënten

  • 360 ml heet water uit de kraan
  • 3 tl droge gist
  • 500 gram meel
  • 1 el bruine suiker
  • 2 tl zout
  • 1 tl olijfolie
  • sesamzaadjes
  • 1 ei

Voor het waterbad:

  • grote pan met water
  • 3 el honing

Bereidingswijze

1. Meng het warme water met de gist, klop met een vork door en laat 5 minuten staan totdat het een beetje begint te schuimen.

2. meng de meel met de suiker en het zout. Voeg hier je water/gist aan toe en kneed door totdat je een elastisch deeg hebt. Je kan dit testen door een randje van het deeg uit te rekken. Als het zo dun wordt dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het scheurt is het goed. Scheurt je deeg snel, dan moet je langer doorkneden want dan zijn de gluten nog niet genoeg geactiveerd.

3. Vet een kom in met de olijfolie en leg hier je deeg in. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek en laat een uur rijzen totdat je deeg verdubbeld is in formaat.

4. Kneed je deeg dan even door zodat alle lucht eruit is en verdeel het in 8 gelijke porties. Ik heb het totale deeg gewogen, was bij mij iets meer dan 800 gram, en toen porties van iets meer dan 100 gram afgewogen.

5. Rol van elke portie een mooie bal en maak dan met een vinger een gat in het midden. Rek het gat ietsjes uit om een mooie bagelvorm te maken. Leg dan op een bakplaat met bakpapier.

6. Als alle bagels gevormd zijn dek ze dan af met een vochtige theedoek terwijl wij ons waterbad gaan maken.

7. Breng een pan met ruim water en de honing aan de kook. Breng het gas dan terug zodat het water tegen de kook aanblijft maar niet enorm aan het borrelen is.

8. Kook de bagels aan beide kanten voor 1 minuut. Zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om te dobberen, dus kook als nodig ze één voor één. Leg ze na het koken weer op de bakplaat met bakpapier.

9. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden. Klop het ei los en bestrijk alle bagels hiermee. Strooi de sesamzaadjes op je bagel of dip je bagels in de sesamzaadjes.

10. Bak de bagels 20-25 minuten af. Ze moeten mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze opdient.

Enjoy!

0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch