Chocolate chip cookies

Dikke American cookies met chocolade en hazelnoten

De challenge van de maand september was het maken van die hele dikke American cookies. Je weet wel, knapperige randjes en smeuig aan de binnenkant. Van die mega cookies die je lunch vervangen.

Deze cookies krijg je niet zomaar. De verhoudingen van de ingrediënten is anders, je moet koude boter of in ieder geval gekoeld deeg gebruiken zodat de koekjes niet uitspreiden tijdens het bakken. Ook voeg ik nog een extra ingrediënt toe voor extra knapperige randjes en zet ik de oven wat hoger zodat de koekjes ook niet kunnen uitspreiden.

Vind qua koekjes bakken niets vervelender dan dikke koekjes willen en van die dunne plakken krijgen. Maar! Met mijn tips gaat dat niet meer gebeuren.

Tips

  1. Gebruik koude boter of als je boter teveel is opgewarmd, laat je deeg dan minimaal een half uur akoelen voordat je gaat bakken.
  2. Gebruik meer bloem in dikke cookies recepten.
  3. Voeg een theelepel maizena toe voor extra crunchy randjes
  4. Gebruik een combinatie van gewone chocolade en bakvaste chocolade
  5. Verwarm de oven goed voor op 210 graden. op deze manier worden de cookies snel gebakken zonder dat ze de kans krijgen uit te lopen.

Deze tips zijn op elke recept toe te passen. Ik heb deze cookies gemaakt met melkchocolade, pure chocolade, bakvaste chocolade (deze smelt minder goed, lekker om door koekjesdeeg te doen) en hazelnoten. Deze combinatie hoef je alleen niet perse te doen, je kan de noten vervangen door wat je wil, je kan witte chocolade toevoegen, je kan alleen melkchocolade doen…het is jouw feestje! Wel moet je oppassen met het toevoegen van cacao, dit verandert namelijk de verhoudingen van de ingrediënten en cacao is wat bitter dus dan zou je ook meer suiker moeten toevoegen.

Benodigheden

  • bakplaat (of 2 als je die hebt)
  • ijsschep
  • bakpapier

American chocolate chip cookies

Heerlijke dikke choco chip cookies die knapperig zijn aan de randjes en smeuig aan de binnenkant
Bereidingstijd15 min
Totale tijd45 min
Porties: 14

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten koude roomboter
  • 200 gram bruine suiker
  • 100 gram witte suiker
  • 2 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 180 gram bloem
  • 1 theelepel maizena
  • 3/4 theelepel bakpoeder
  • 3/4 theelepel zout
  • 250 gram chocolade naar keuze
  • 250 gram ongezouten noten naar keuze

Instructies

  • Verwam de oven voor op 210 graden
  • Snij de koude boter in blokjes en meng met de witte en bruine suiker totdat je een smeuig geheel hebt. Dit kan eventjes duren.
  • Voeg dan één voor één de eieren toe en meng totdat de eieren goed zijn opgenomen.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel, bloem, bakpoeder, maizena en zout toe. Meng totdat alles net gemengd is, dus opletten dat je niet te lang doorgaat met mengen.

  • Voeg als laatste de chocolade toe en de noten en meng met bijvoorbeeld een houten lepel alles goed door. Het beslag is heel stevig dus hier heb je spierballen voor nodig.
  • Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en schep met een ijsschep een ruime hoeveelheid deeg op de bakplaat. Als je geen ijsschep hebt kan je ook genoeg deeg pakken en vormen tot een medium gehaktbal. Er passen 5 cookies op 1 bakplaat.
  • Bak de cookies in 10 minuten af, de randjes moeten goudbruin zijn. Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat zelf en leg ze dan voorzichtig op een afkoelrek. Herhaal met de rest.
  • Wanneer de koekjes uit de oven komen zijn ze nog erg zacht, dit hardt nog wel uit maar ze blijven van binnen nog wel zacht dus! Je moet ze dus wel even laten afkoelen voordat je ze kan eten.
0/5 (0 Reviews)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.